lördag 30 juli 2016

Sjalen Wheel med beskrivningHösten är på ingående... Jag tycker det ska bli så härligt med höst. Höst och vinter är mina favoritårstider!
Så nu när det blir lite råare i luften kan det vara skönt med något runt halsen. Då kan denna sjalen Wheel, vara passande. Den är nätt, luftig och lägger sig fint runt halsen.

Min inspiration till denna sjal har jag fått från bildäck, därav namnet. 
Jag har inspirerats av bildäck tidigare och gjorde då en matta i tvåändstickning. När jag väl började kolla på de olika strukturerna i bildäck så kände jag att jag måste göra fler projekt. Det har legat i bakhuvudet och nu kom det ut i en lite Wheel-sjal. 

Istället för struktur blev mönstret ett spetsmönster och jag har valt ett lite grövre garn för att få fram känslan av det grova däcket.
  
Jag har valt att sticka min sjal i No.4 Organic Wool+ Nettles från Onion, som finns i många fina färger i butiken.Gör så här: 

UPPDATERAD VERISION:

Sjalen Wheel

Garnåtgång: No.4 Organic wool+Nettles från Onion, 2 ny (75 gr, ca 200m)
Stickor: rundsticka 5 mm, 80 cm
Övrigt: måttband, nål till att fästa ändarna

Först stickas spetskanten, ca 170-200 cm beroende på hur bred sjal du vill ha. (tänk halsdukslängd och sticka den så lång)

Alla varv stickas på samma sätt förutom var fjärde varv, då första maskan börjar med en picot.  (andra varvet i stickningen).
PICOT: i första maskan läggs det upp 3 maskor med stickad uppläggning. Sticka de tre ökade maskorna tillsammans i bakre mb (maskbågen) , sätt tillbaka maskan på vänster sticka, Sticka två maskor tillsammans i bakre mb. Efter picot har du nu 1 maska på höger sticka och 11 maskor på vänster sticka.

SPETS, TEXT
Lägg upp 12 m.
V1: Lyft som om du skulle sticka 1 rm, *2rm tills, omsl, 1 rm*, upprepa *-* 3 ggr, avsluta med 1 rm, 1 am.
V2: Gör en picot i första maskan, (du har nu 1 m på höger sticka och 11 m på vänster sticka) *2 rm tills, omsl, 1 rm*, upprepa *-* totalt 3 ggr, avsluta med 1 rm, 1am.
V3: Lyft som om du skulle sticka 1 rm, *2 rm tills, omsl, 1 rm* sticka *-* totalt 3 ggr, avsluta med 1 rm, 1 am.
V4: som V3
V5: som V3

SPETS, DIAGRAMUpprepa V2-V5 tills arbetet mäter ca 170-200 cm. Maska av på ett picotvarv, jag gjorde det samtidigt som jag stickade mönstervarvet. Väljer du att sticka mönstervarvet och samtidigt maska av, tänk då på att omslaget blir till en maska som ska maskas av för sig.
 KLIPP EJ AV TRÅDEN!


SJALBÅL
Fortsätt med att plocka upp 1 maska i varje maskbåge i kanten på långsidan av sjalen. Jag har valt att endast plocka upp i främre maskbågen. När alla maskor är upplockade stickar du hälften av maskorna, dvs till mitten på sjalen. Sticka 10 rm till, vänd, lyft första m, sticka 19 rm (= 10 m, fram till mitten,10 m till) vänd, lyft första, sticka fram till maskan före vändningen, sticka den lyfta maskan och nästa maska tillsamman, (sticka ihop hålet), 3 rm, vänd, lyft första, sticka fram till nästa vändning, 2 rm tillsammans  (den lyfta och nästa m), 3 rm, vänd..
Fortsätt sticka på samma sätt tills alla maskor på sjalen är stickade(sticka ihop maskorna vid föregånde vändning och sticka därefter 3 rm och vänd)

AVMASKNING:
Därefter maskas det av. Jag har använt mig av en elastisk avmaskning som Jennys Suprisingly Bind Off. Finns flera youtube filmer på det.

Avmaskning alt1 (Jennys Surprisingly Bind Off): sticka 1 rm, omslag, 1 rm, drag omslag och den första rm över den sista stickade maskan. 

Avmaskning alt2: sticka 2 rm, *sätt tillbaka de 2 rm på vänster sticka och sticka ihop de i bakre maskbågen, sticka 1 rm*, upprepa *-* tills maskorna är slut. 

Lycka till! 
4 kommentarer:

 1. Jätte fin och jag vill göra än, men har du något lätt garn att göra den i?

  SvaraRadera
 2. Hej Peppis! Jo, det finns lite olika. Kom in till butiken så kollar vi igen. =)
  /Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör de när vi har kommit hem från vår resa =)

   Radera
 3. De där 19 maskorna, ska bara stickas än gång. Behöver man hålla koll på någon räkning sen, eller är de bara köra på tills man kommer till hålet. Sticka ihop de, sticka 3 och vända och göra lika alla resterade varv?

  SvaraRadera