söndag 4 december 2016

Lucka 4, patentstickning

Detta är det sista mönstret i liksidiga mönster. Det är patentstickning även kallad brioche (one-color brioche). Jag gillar patentstickning mycket. Det finns många olika sätt att sticka patent, halvpatent, fuskpatent och helpatent. Det har även blivit mycket populärt med flerfärgspatent. Det är svårt att inte nämna Briochedrottningen Nancy Marchant och Briochekungen Stephen West när man pratar patent/brioche stickning. Deras design är en aning mer jobb med än vanlig helpatent och är hur kul som helst! 
Helpatent blir liksidig, drar mest garn av de olika patentsätten. Nästan all patentstickning drar mer garn än slätstickning och att det blir betydligt mycket färre maskor på 10 cm än vid slätstickning. Det betyder att den blir betydligt större/ bredare än vid slätstickning. Så det är något att tänka på vid när man ska sticka patentstickning. Det är alltså inte att rekommendera att ta en beskrivning på en slätstickad tröja och byta ut till patentstickning, av egen erfarenhet! =)

Lucka 4
Patentstickning


Förklaring: rm- rät maska  am- avig maska  oms-omslag
lyft- lyft maskan som om du skulle sticka en avig
patentrm- sticka ihop omslaget och den lyfta m 

Mönster delbart med 2 + 1

V1: *1 rm, omsl, lyft *, avsluta med 1 rm.
V2: omsl, lyft (1 am), *patentrm, avsluta med omslag, lyft* 
V3: *patentrm, omsl, lyft *, avsluta med 1 patentrm.

Upprepa varv 2-3.

För att lättare komma in i patentstickningen kan det vara lättare att tänka att du ska sticka en vanlig resår 1 rm, 1 am. Men istället för att du stickar vanlig rm och am
am- Sätt garnet över vänster sticka som när du stickar en avig. Stick in höger sticka genom maskan men lyft bara av den och tråd/omslaget (omslag, lyft). 

rm- Omslaget och den lyfta maskan från föregående varv stickas alltid ihop som en rm.

Här kommer förslag på beskrivningar i patent
Dorothea, tröja
Soft touch, halsduk
Kate, mössa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar